Press "Enter" to skip to content

Ompun ensimmäiset paimennuskokeet kakkosluokassa

26.9.2020 Omppu osallistui ensimmäistä kertaa kakkosluokan kokeeseen Pellossa. Tuloksia ei tullut, mutta olen Ompusta todella tyytyväinen. Vika ei ollut koirassa vaan ohjaajassa. Radat olivat meille ihan suoritettavissa. Sain kuitenkin todella hyvää oppia tulevaisuuden varalle, joten matka Pohjois-Suomeen kannatti.

26.9. Ensimmäisenä päivänä suoritusvuoroni oli viidentenä. Rata oli sopivan haasteellinen. Katselin meitä edellä olevia koirakoita ja lampaat kulkivat tosi hyvin ohjaajan lähellä ja sietivät koiraa lähellään. Mikään ei ennustanut tulevasta.Omalla vuorollani laitoin koiran aitaukseen nostamaan lauman ja se sujui Ompun osalta normaalisti. Sen sijaan lampaat tulivat ulos vaihdilla ja kun koira lähti ottamaan laumaa haltuun, se sinkosi vauhdilla takaisin pyöröön. Olin siis aivan liian hidas portin kiinnilaitossa. Kun laitoin koiran uudelleen hakemaan lauman aitauksesta, lauma oli jo valmiiksi peloissaan koirasta ja sinkosi omatoimisesti kauemmas. Sain kuitenkin tilanteen jotenkuten hallintaan, mutta kun lauma otettiin seuraavasta portista ulos, päästin koiran liian lähelle laumaa ja lampaat sinkosivat pitkin pihaa ja yksi meni metsään. Katsoin tilanteen toivottomaksi ja keskeytin kokeen.

27.9. Sunnuntaina oli uusi yritys ja asenne. Päätin heti alkuun, että nyt pidän koiran kaukana laumasta.Nosto aitauksesta sujui todella hyvin ja samoin lampaiden siirto piha-alueelle. Menimme seuraavaksi läpi paneelien virheittä ja siitä siirtymä keskelle pihaa, jossa pysäytys. Siinä kuljettiin oman auton ohi ja kun vielä käskin koiran auton kohdalla maahan, se ei noussutkaan riittävän ripeästi pysäytykseen. Lampaat luikuivat ohi, mutta pysähtyivät niin että saimme ne haettua ja jatkettua rataa.
Seuraavaksi oli kuljetusta ja taas portti takaisin laitumelle. Se meni suht hyvin vaikka lampaat edelleen suhtautuivat koiraan kovasti epäillen. Seuraava kohde oli silta, jossa jouduin hieman auttamaan, koska lampaat jumittuivat keskelle siltaa. Sain kuitenkin lopulta lampaat kulkemaan sillan yli ensin  ensin ja minä koiran kanssa perässä. Siitä kuljetus portille ja ulos.
Sitten seurasi pitkä kuljetus tietä pitkin. Se meni yllättävän hyvin ja lampaatkin alkoivat luottaa koiraan. Kasvillisuuden suojaus meni myös hyvin ja pitkän suoran päätteeksi käännyttiin takaisin kohti taloa ja lampolaa. Tässä vaiheessa tiellä tuli vastaan auto, mutta päästiin onneksi juuri nipinnapin pihatielle, joten varsinaista kohtaamista ei tullut. Jäljellä olisi ollut enää laidunnus, lampaan kiinniotto ja lauman palautus aitaukseen. Kaikki ihan simppeliä ja tehtävissä, mutta toisin kävi.

Heti kun käännyttiin pihatielle, yksi lammas alkoi keulia. Siinä vaiheessa minun olisi HETI pitänyt laittaa koira pysäyttämään lauma. En laittanut ja pari muutakin lammasta irtosi kevyeen laukkaan. Ne kuitenkin pysähtyivät parinkymmenen metrin päähän ja tuomari antoi luvan hakea ne. Sitten seurasi seuraava SUURI VIRHE. Kun minun olisi pitänyt jättää koira siihen ja mennä itse lampaiden luo, lähdin koiran kanssa. No siitähän lampaat intoutuivat ja kirmasivat karkuun. Näin tilnateen toivottomana ja luovutin. Harmitti todella paljon kun olin jo lähes koko radan suorittanut. Pisteitä oli jo kertynyt paljon, mutta luovuttaessa kaikki pisteet nollautuvat.
Kaikenkaikkiaan opettavainen reissu. Olemme todella vähän harjoitelleet muualla kuin Woollandiassa. Pari kertaa olemme käyneet Usvanummella. Omppu toimi hyvin ja oli tottelevainen eli uusi ympäristö haittasi lähinnä minua. Lampaat pelkäsivät suurta mustaa vierasta koiraa vaikka Omppu liikkuu lampailla todella pehmeästi. Myöskään vedot eivät olleet minulla hallinnassa, vaikka niistä rataan tutustumisessa mainittiin. Olisi vaan pitänyt lukea ja seurata lampaita huomattavasti tarkemmin.

Kokeet olivat hyvin järjestettyjä, radat erilaisia, mutta mielenkiintoisia ja sopivan haasteellisia. Porteista kuljettiin paljon, mutta se ei tuottanut meille hankaluuksia. Pidin kovasti. Kiitos järjestäjille ja talkoolaisille sekä kanssakilpailijoille.

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *