Press "Enter" to skip to content

Biitin lonkkien nivelrikko osoittautui varpaiden nivelrikoksi

Biitin ontuminen lisääntyi pari viikkoa sitten lääkityksestä huolimatta ja jouduimme lähtemään eläinlääkäriin. Mieli oli matalalla, koska lääkitys oli jo aika täysillä ja epäilin, onko mitään tehtävissä koiran auttamiseksi.

Lääkäri tarkisti ensimmäisenä takatassut ja totesi, että toisessa takatassussa oli palkeenkieli ja sillä puolella oli myös imusolmukkeet tulehtuneet. Tästä syystä antura oli kipeä ja tulehtunut ja koira varoi astumasta sille. Mietimme siinä samalla, että mitä lonkille voisi tehdä ja kyselin pistoshoidosta. Paikalla oli ortopedi ja hän lupasi antaa pistokset hyaluronaattia, mutta totesi, että lonkat on siinä tapauksessa kuvattava. No mietimme, että samalla voi kuvata myös selän, koska monesti ontumisen syy voi löytyä myös sieltä.

Biitti rauhoitettiin ja kuvattiin lonkat ja selkä. Kaikkien yllätykseksi lonkat olivat täysin terveet samoin kuin selkä. Koiraa on siis hoidettu lähes vuosi lonkkien nivelrikon takia eikä sillä ole lonkissa mitään vikaa. Selkäkin oli niin terve, että ortopedi totesi, että tämän ikäisellä koiralla harvoin näkee näin tervettä selkää. Olin tuloksesta lievästi sanoen järkyttynyt samalla kun lääkäri ihmetteli, että mikä tällä koiralla oikein on vikana. Pitkän jalkojen vääntelyn jälkeen hän pyysi saada vielä kuvata varpaat ja siellä se vika oli. Toisessa takatassussa oli kaikissa varpaissa reilu nivelrikko ja toisellakin puolella kohtalaisesti.

Onni tässä oli, että nivelrikkoa hoidetaan samalla lääkityksellä huolimatta siitä missä se sijaitsee. Silti minua harmitti, että vuosi sitten en vaatinut kuvaamaan lonkkia. Ehdotin kyllä, mutta silloinen eläinlääkäri totesi, että ei näin vanhoja koiria kannata kuvata kun oireet on näin selvät. Vaikka varpaiden nivelrikko voi rampauttaa koiran yhtä tehokkaasti kuin lonkkienkin, niin onhan se silti täysin eri asia.

Järkytyksestä selvittyäni ehdotin, että jos varpaisiin voitaisiin panna pistoksia ja kaiken kaikkiaan 7 niveleen laitettiin hyaluronaattia ja kortisonia. Lääkityksessäkin oli vielä parantamisen varaa ja sen lisäksi Biitillä voi käyttää tossuja, jotka toimivat tyynyn tapaan lieventäen askelten iskuvoimaa. Voi olisinpa tiennyt tämän vuosi sitten, niin olisin voinut helpottaa koiran oloa monin tavoin.

Nyt aletaan taas vääntää vakuutusyhtiön kanssa vaivan perinnöllisyydestä. Lonkkien nivelrikkoa ei korvattu, mutta mitenkähän varpaat? En ole koskaan kuullut perinnöllisestä varpaiden nivelrikosta.

Biitti heräämössä takatassujen pistoshoidon jälkeen

One Comment

  1. jaanakin

    Voi ettien että! Aina näköjään pitäisi vaatia kuvat, mutta kai sitä joinkinlainen painoarvo lekurinkin osaamiselle on laitettava. Toisaalta on helppoa olettaa koiran iän puolesta kaiken klonksaamisen olevan normaalia.
    Hyvä asia on, että pistoshoito meni nyt oikeaan paikkaan.
    Biitille hurrjasti haleja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *