Press "Enter" to skip to content

Hit luonnetestissä

Kävimme Hitin kanssa Karkkilassa luonnetestissä. Odotuksena oli hyväksytysti läpäisty luonnetesti ja tämän ei pitänyt olla edes mikään ongelma. Toisin kävi. Koira oli alusta alkaen jotenkin epäileväinen ja se näkyi läpi testin ja lopputulokseen.

Osa-alueittain:

Toimintakyky -1 pieni

Tämä ei ollut yllätys. Hit ei ole järin rohkea koira eikä se laumasta ensimmäisenä rynni tutkimaan uusia asioita. Muut laumanjäsenet hoitavat tämän. Testissä kelkalla se ei halunnut mennä tutkimaan kelkkaa ja pimeässä huoneessakaan se ei kovin omatoimisesti tullut minua hakemaan. Kutsun jälkeen yritti lyhintä tietä pöydän yli eikä suinkaan reittiä pitkin.

Mikä ihme tämä on? Tutkitaan yhdessä.
Mikä ihme tämä on? Tutkitaan yhdessä.

Terävyys +1a pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Seinässä Hit osoitti lievää puolustushalua kun uhka tuli riittävän lähelle. Päästi tuomarin luokseen uhkan väistyttyä.

Puolustushalu +1 pieni

Uhan lähestyessä Hit ei pakittanut ja tulihan sieltä joku haukahduskin kun tuomari tuli tarpeeksi lähelle.

Onkohan toi ihan tosissaan?
Onkohan toi ihan tosissaan?

Taisteluhalu -1 pieni

Hitin kanssa ei lajivalinnasta (paimennus) johtuen ole leikitty lainkaan saalisleikkejä. Sen saalis ei ole alunperinkään kummoinen eikä sitä ei ole yritetty vahvistaa. Kotioloissa ulkona leikistä vastaavat yleensä Biitti ja Flaksi, eikä siihen Hittiä huolita mukaan. Vetoleikit ovat Hitille vieraita. Tämä tulos oli aika odotettu.

Hermorakenne -1 vähän hermostunut

Hermorakennetta tarkkaillaan koko testin ajan. Tuomari sanoi palautteessa, että koira oli hermostunut ja tärisevä ja sen olo oli selvästi epämukava. Toisaalta esim. testin jälkeen se makoili ihan rauhallisena odottamassa palautetta eli ei sille jäänyt testistä mitään ”päälle”.

Tempramentti +2 kohtuullisen vilkas

Kovuus +1 hieman pehmeä

Hit reagoi melko voimakkaasti tynnyriin ja haalariin, mutta toisaalta niistä ei jäänyt sille suuremmin muisteltavaa.

No mikäs toi sitten on?
No mikäs toi sitten on?
Pyh, joku rätti.
Pyh, joku rätti.

Luoksepäästävyys +2b luoksepäästävä, hieman pidättyväinen

Tämäkin aika kohdillaan. Sellainen Hit on.

Laukauspelottumuus ++ laukauskokematon

Ensimmäisestä paukusta tuli pieni reagointi ja toisella koira oli täysin rauhallinen.

Kaiken kaikkiaan testi meni aika odotetusti paitsi että hermorakenne meni miinukselle. Siis koira, joka arkielämässä on helpoin ikinä: ei pelkää ukkosta, paukkuja, kolinoita, raketteja, äärettömän helppo matkoilla, voi jättää mihin vaan yksikseen, ei vingu, vuoda, hauku, metelöi, makoilee umpiunessa näyttelyissä mistään mitään välittämättä, sai hermorakenteesta -1. En väitä, että tuomari olisi arvostellut jotenkin väärin, koska hän antaa arvosanan näkemänsä esityksen perusteella, mutta kun verrataan Hittiä esim. Joyceen, joka oikeasti oli hermoheikko, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä. Joyce sai luonnetestissä hermorakenteesta sen ”normaalin” +1. Jommankumman kohdalla tulos ei ole kohdillaan.

Testi olisi ollut mukava saada läpi toiveissa olevan valioitumisen takia. Muuhun testillä ei ole merkitystä. Koira toimii erittäin hyvin paimennuksessa ja jäljellä ja näitä lajeja jatketaan vanhaan malliin. Ehkä testiä kokeillaan uudelleen vuoden parin päästä jos ei jäljeltä saada sitä ennen tulosta.

Tuomareina Tuija Juselius ja Auli Kiminki

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *