Press "Enter" to skip to content

NE-matkalla osa 1 30.4.-4.5.14

Vapunaatona aloitimme matkan kohden National d’Elevagea Turusta lautalla Tukholmaan mukanamme Hit. Tukholmassa aamulla vallitsi oikea vappusää kun mittari näytti nollaa ja taivaalta satoi räntää. Emme antaneet ilman häiritä, koska tarkoituksena oli ajaa reilut 1100 kilometria etelään ja sää selkenikin melko nopeasti.

Ajelimme melko rivakasti Ruotsin läpi Tanskaan ja edelleen lautalla Saksaan. Aikataulutkin osuivat niin että lautalle pääsimme ajamaan suoraan eikä tullut mitään ylimääräisiä odotteluja. Liikenne oli muutenkin hiljaista joka paikassa vappupäivän ansiosta eikä Saksan moottoriteilläkään ollut mitään ruuhkia.

Hotelliksemme olimme valinneet saman Sporthotel Fuchsbachtal Barsinghausenissa, missä yövyimme edelliselläkin matkalla. Hotellissa on mahtavan monipuolinen aamupala ja hyvät koiranulkoilutusmaastot kun ympärillä laaja metsäalue.

Hit osallistuu kartan katseluun Barsinghausenin maastoissa
Hit osallistuu kartan katseluun Barsinghausenin maastoissa

Perjantaina aamulla jatkoimme matkaa kohden NE:n pitopaikkaa Noeux-les-Mines:iä Pohjois-Ranskassa. Ajomatkaa oli vain reilut 600 kilometriä, joten meillä oli aikaa kierrellä Mersun varaosaliikkeiden kautta ja käytiin hakemassa myös katsastuskonttorilta ympäristömerkki autoon.

Illaksi saavuimme perille ja kävimme katsastamassa NE:n pitopaikan ja jatkoimme läheiseen Gosnay:hin Best Western la Metairie -hotelliin, joka osoittautui oivaksi valinnaksi. Rakennusryppäässä oli kaksi eri hotellia ja kolme ravintolaa, jotka kaikki olivat erinomaisia ja lisäksi hotellilla on oma suuri puisto, jossa on hyvä ulkoiluttaa koiria. Illalla näimmekin jo monta beussia ulkoilemassa puistossa.

Hotelli Best Western la Metairien puistoa
Hotelli Best Western la Metairien puistoa
Osa puistosta on muotopuutarhaa
Osa puistosta on muotopuutarhaa

Lauantaina lähdimme hyvissä ajoin jalostustarkastuspaikalle, ja itse paikka oli paras, jossa olemme käyneet. Upea suuri puistoalue, jossa eri toiminnot olivat erillään, mutteivät kuitenkaan kovin kaukana toisistaan. Ilmakin oli suosiollinen eli mukava pilvipoutasää. Heti portilla törmäsimme suomalaisiin. Suomalaisia oli paikalla kaikkiaan laskujemme mukaan yksitoista ihmistä ja kolme koiraa. Koirista vain yksi oli suomalaisen kasvattajan kasvattama. Meitä ihmetytti suuresti, että suomalaisia ei ollut enempää varsinkin nyt, kun suorituspaikka oli lähimpänä mitä se yleensäkään voi olla ja paitsi autolla myös erittäin kätevästi saavutettavissa myös lentäen joko Brysseliin tai Pariisiin.

Lauantaiaamuna luonteentestauspaikalla oli hiljaista
Lauantaiaamuna luonteentestauspaikalla oli hiljaista

Ensin menimme taas mittauksiin ja Hit ylitti korkeudessa alarajan reilusti ollen 61,5 cm. Mittausten jälkeen kävelimme luonteen testauspaikalla ja istuskelimme katselemassa suorituksia ja annoimme Hitin totutella menoon. Paikalle saapui myös Jopo joukkoineen. Jopon testaus meni hyvin: 9-9-9. Meidänkin vuoromme tuli tuota pikaa ja eihän se kovin hyvin mennyt, mutta ehkä odotetusti. Laukauksesta Hit selvisi mielestäni hyvin eli ei oikeastaan reagoinut mitenkään. Uhkassa Hit haukkui ja löi vähän leikiksi ja pysyi paikallaan lähes loppuun asti. Kuitenkin, kun uhka tuli ihan parin metrin etäisyydelle, tuli ratkaisevat pari askelta pakitusta. Eihän Hit uhkasta heti toipunut, vaan luoksepäästävyysessäkin oli pakitusta, joten tulos oli 6-6-6. Muut tulivat ansaitusti, mutta paukkua vähän ihmettelimme, koska koira ei osoittanut pelkoa. Lopputuloksen kannalta sillä ei tietenkään ollut merkitystä ja tulos siis TB. Hetken päästä myös Stella (Black Carambas Real Rockstar) tuli vuoroon ja kyllä oli vakuuttavaa esitys. Seka Jopo että Stella saivat luonteesta EXC:n.

Hit mittauksessa
Hit mittauksessa
Pitäisikö tässä nyt tehdä jotain?
Pitäisikö tässä nyt tehdä jotain?

Odotellessamme luonteen testausta paikalle tuli myös Hitin kasvattaja ja Hitin onnella ei ollut mitään rajoja. Hyvin se muistaa kasvattajansa ja mukava nähdä, että koirasta on pentulaatikossa pidetty hyvää huolta, koska muutenhan tapaaminen ei olisi noin iloinen.

Hit kasvattajan kanssa
Hit kasvattajan kanssa

Luonteen testauksesta kävimme välillä lounalla ja sitten olikin ulkomuodon vuoro. Siitä Hit sai täyden rivin EXC:ia eikä tuomari keksinyt koirassa mitään moitittavaa. Erityiskehuja sai liike, jota tuomari kehui todella hyväksi. Lopputulos oli EXC; tuomarin mukaan tuolla luonteen testauksen tuloksella ei voi oikein antaa EXC+:aa. Olimme ulkomuodon arviointiin tosi tyytyväisiä, koska Suomessa Hit on saanut moitetta jalkojen ja selän suhteesta ja korvien koosta. Nyt on jo kaksi rodun erikoistuomaria (Alain Thevenon ja Heléne Moreau de Vincens) pitänyt koiraa lähes täydellisenä ulkomuodoltaan.

Hit sai lopputulokseksi:
Korkeus 61,5, pituus 69,5 ja rinnanympärys 77 (Soulier)
Luonne 6-6-6 (Mme Armatol)
Morphologia EXC (Moreau de Vincens)
Cotation 1 Confirmé

Ulkomuodon arvostelua odotellessa oli kiva leikkiä kaverin kanssa
Ulkomuodon arvostelua odotellessa oli kiva leikkiä kaverin kanssa

Stella sai ulkomuosta EXC+ ja jäimme vielä katsomaan yhteisammunnan, josta Stella selvisi hienosti. Lopputulos Cotation 4 Recommandé. Onnittelut kasvattajalle ja omistajalle.

Jopon tulos oli ulkomuodosta EXC ja siis Cotation 3 Excellent, joka on hieno tulos sekin. Onnea.

Sunnuntaina Menimme paikalle suhteellisen myöhään kun ei meillä enää ollut muuta kuin katseltavaa. Istuimme katsomassa Ring 3 suorituksia ja niiden lopettua tapasimme vielä Hitin kasvattajan. Alunperin meillä oli tarkoitus jäädä niin pitkään kun on tarpeen, mutta koska Hit ei päässyt kilpailukehään, lähdimme jo ennen kehiä kohden matkamme seuraavaa etappia Luxemburgia.

NE:sta tapahtumana jäi taas mahdottoman hyvä mieli. Upeita koiria, rentoa oleilua ja kaikki ihmiset hyväntuulisia ja auttavaisia. Hitin suorituksesta (luonne) voi keksiä selityksiä, koira on nuori ja lauman nuorin, kasvanut aika lailla metsässä jne., mutta todellisuudessa sellainen beussi, jota itse ihailen eli rohkea, toimintakykyinen ja hyvähermoinen ei tarvitse harjoittelua elämään. Samassa tilanteessa on olleet kaikki 3 aikaisempaakin koiraamme ja ne ovat selviytyneet luonteen testauksesta ihan kunnialla. Aika lailla joutuu nyt pohtimaan jatkoa.

Kaverit odottivat omaa vuoroaan kiltisti frisbigolfmaalilla
Kaverit odottivat omaa vuoroaan kiltisti frisbigolfmaalilla
Jonotusta ulkomuodon arvosteluun
Jonotusta ulkomuodon arvosteluun

Be First to Comment

  1. jaanakin

    Voi, että kun o kiva lukea näitä teidän matkakertomuksia. Toki olisi ollut mukavaa olla itsekin mukana, mutta aina ei saa sitä mitä haluaa…
    Turvallista kotimatkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *