Press "Enter" to skip to content

Paimennuskokeita 15.-16.8.15 FCI traditional style

Hitin kanssa on koko kesä urakoitu paimennusta ja tavoitteena oli saada tänä vuonna ainakin esikoe suoritettua. Alkukesästä vielä näytti, että se jää haaveeksi, mutta heinäkuussa alkoivat koiralla palaset loksahdella paikoilleen. Niinpä uskaltaudun varaamaan kahdelle päivälle paikan Suomen Collieyhdistyksen järjestämiin paimennuskokeisiin Somerolle Woollandiaan. Tuomarina kokeissa toimi Maija-Liisa Pasanen.

Lauantaina iltapäivällä suoritimme ensin rataan tutustumisen koko porukalla. Olimme suoritusvuorossa toiseksi viimeisenä.

Rata alkoi häkistä poisotolla ja siinä Hit meni hieman voimalla häkkiin, jolloin lampaat tulivat vauhdilla ulos. Sain kuitenkin tilanteen hallintaan, mutta pysäytyksessä koira lähti lauman taakse tasapainoon ja osa laumasta valui takaisin häkkiin ennenkuin sain portin kiinni. Lähetin koiran takaisin häkkiin noutamaan puuttuvat lampaat ja toinen yritys onnistui. Pisteitä 6/10.

Häkistä poisotto
Häkistä poisotto

Rata jatkui ”tietä” pitkin kuljetuksella ja sen lopuksi piti tehdä stoppi niin että koira pysäytti liikkuvan lauman. Tässäkin oli pientä hämmennystä kun koira kyllä meni lauman eteen, mutta pysähtyi vähän nuikasti. Pisteitä 8/10.

Kuljetusta
Kuljetusta

Matka jatkui porttien läpi laidunnukseen. Siinä lauma pysäytetään merkitylle alueelle, koira viedään alueen ulkopuolelle vartioon ja itse kävellään vielä pois koiralta. Kun lauma rauhoittui, tuomari antoi luvan lähettää koira keräämään lauma. Tämä meni meiltä nappiin ja tuli täydet pisteet 20/20.

Laidunnus
Laidunnus

Tästä edettiin pujotteluun, joka tarkoittaa keppien kiertämistä kuljetuksessa ja siinä katsotaan koiran kykyä tasapainottaa ja seurata laumaa itsenäisesti. Tämä meni Hitin osalta hyvin, mutta itse käännyin kepeillä hieman liian jyrkästi, jolloin kuljetuksesta tuli kulmikasta. Pisteitä 9/10.

Pujottelu
Pujottelu

Lopuksi kuljettiin kujanteen läpi häkitykseen. Hit ei taaskaan kunnolla pysähtynyt vaan painoi lampaita porttia vasten. Sain tilanteen jotenkuten hallintaan ja portin auki. Lampaat kipittivät sisälle, portti kiinni ja se oli siinä. Pisteitä 8/10.

Häkitys
Häkitys

Tuomari palautteessaan kehui koiraa todella hyväksi synnynnäiseksi paimeneksi. Kaikkea se ei tietenkään vielä osaa, mutta sillä on hyvä työmoraali ja valtava into paimentamiseen. Saimme toimintatavoista (käskyt, tottelevaisuus, aktiivisuus) täydet 30 pistettä.

Lopputulos oli koulutustunnus PAIM – E erinomaisen arvoisilla pisteillä 91 (maks.100).

Koska esikokeeseen ei saa osallistua enää uudelleen, jos sen on läpäissyt, oli meidän sunnuntaina yritettävä ykköstä. Rata oli sama kuin edellisenä päivänä, mutta liikkeet piti suorittaa vähän vaativammalla tavalla. esim. häkistä poisotossa ei saanut mennä itse häkkiin, porttien läpi ei saanut mennä itse ja samoin tie tuli tehdä poispäinajona (tai ainakin niin, että itse ei kävellyt tiellä) ja häkityksen jälkeen oli lauman vartiointi.

Meillä ehkä hyvänä päivänä olisi ollut mahdollisuus tulokseen, mutta nyt ei ollut hyvä päivä. Lauma oli häkistä poisotossa hieman kaukana ja Hit haki ne taas vauhdilla. Lauma hieman hajosi, mutta sain sen suht’ hyvin vedettyä kasaan. Tässä kohden tein itse pahan virheen eli kun minun olisi pitänyt rauhoittaa tilanne ja jäädä niin kauaksi aikaa seisomaan, että lauma olisi ihan rauhallinen, niin sen sijaan otin juoksuaskeleita sulkeakseni portin. Tästähän riemastuivat sekä lampaat että Hit, ja niin lauma lähti juoksemaan Hit perässään. Sain koiran pois ja tuomarilta luvan hakea lauma, mutta sekään ei tapahtunut hallitusti kun Hit spurttasi uudelleen päin laumaa. Tässä kohtaa tuomari vihelsi pelin poikki ja keskeytti suorituksen.

Palauteessa tuomari kehui koiraa edelleen eriomaiseksi paimeneksi vaikka sillä nyt olikin huono päivä ja totesi, että tässä on koira, jonka kanssa paimennusta pitää ehdottomasti jatkaa. Sehän on tarkoituksenikin ja otin toisen päivän kokeen hyvänä oppina itselle, eli aina on pysyttävä rauhallisena, tapahtui mitä tahansa. Paimennuksessa tilanteet syntyvät hetkessä ja myös omaa suunnitelmaa tulee pystyä muuttamaan tilanteen mukaan. Vaikka olin päättänyt etukäteen sulkea portin ripeästi, ei se nyt ollut paras vaihtoehto. Aina pitäisi osata lukea laumaa ja toimia sen mukaisesti.

Hitin osalta jatkamme harjoituksia. Paimennus on ollut alusta asti sen ”juttu” ja ongelma on ollut lähinnä koiran hallinnassa. Minun ei ole koskaan tarvinnut pelätä, että se jotenkin vahingottaisi lampaita, mutta tehtävien suorittaminen olisi paljon helpompaa, jos sen esim. saisi pysähtymään ja varsinkin pysymään siinä missä minä haluan. Siinä meillä on vielä paljon tekemistä 🙂

Kaiken kaikkiaan oli oikein mukavat kisapäivät. Järjestelyt olivat taas mahtavat, kuten aina Woollandian kisoissa. Kiitokset järjestäjille ja talkooväelle. Ilman teitä homma ei toimisi niin hyvin ja joustavasti meidän kilpailijoiden kannalta. Lisäksi on itselle todella opettavaista seurata koirakkojen toimintaa. Harjoituksissa näkee vain osan kun yleensä kerralla harjoitellaan yhtä tai paria asiaa. Kokeissa nähdään kokonaisuus. Onnittelut menestyneille kanssakilpailijoille.

Be First to Comment

  1. jaanakin

    Älyttömästi onnea hienosta radasta! Tiedän, ettet lannistu vaan jatkat. Stopit kuntoon ja se on siinä, noin minä kirjoitin 5 vuotta sitten Bowwen treeneistä. Noh, Bo ei kyllä vieläkään pysähdy täsmällisesti. ;-). Beusseilla on aina oma mielipide kaikkeen.
    Onnea vielä! T.Jaanakin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *