Press "Enter" to skip to content

Paimennusta, paimennusta…

On ollut lämmin syksy ja paimennusta on voitu harjoitella ulkona valoisaan aikaan. Eilen oli huikean hieno aurinkoinen syyspäivä ja luultavasti päästiin Biitin kanssa laitumelle paimentamaan viimeistä kertaa tänä syksynä. Viime vuonna tähän aikaan oli jo lunta.

Harmittelin, että ei tullut kameraa mukaan, mutta harjoituskaverilla oli. Kiitos hienoista kuvista.

Ensimmäisellä kierroksella oli tarkoitus harjoitella poispäin ajoa ja kuljetusta. Ilmeisesti minuun iski linssikammo, koska en ole yhtä typerästi toiminut laitumella aikoihin. Meiltä karkasi lauma pariinkin kertaan eikä syy todellankaan ollut Biitin.

Toisella kierroksella harjoittelimme sitten vain rauhallista kuljetusta ja se sujui jo ihan hyvin. Kamera olikin jo pantu piiloon 🙂

Mietin kotona paimennusharjoittelua, jota nyt on tehty jo kohta puolitoista vuotta kerran viikossa. Ajattelen, että Biitti on edennyt tosi hitaasti. Toisaalta minulta itseltäni meni ainakin ensimmäiset puoli vuotta ennenkuin tajusin itsekkään, mistä on kyse. Luultavasti koira oppisi paljon nopeammin, jos sitä opettaisi kokenut paimennusihminen.

Jos kuitenkin vertaa vuoden takaisia harjoituksia, niin silloin Biitti lähinnä joko söi lampaanpapanoita tai sitten yli-innokkana kiersi ympyrää ja haukkui. Nyt Biitti paimentaa keskittyneesti ja sillä on halu lampaille. Yhtä ja toista on opittukin. Talvi tehtiin maneesissa tekniikkaharjoituksia, opeteltiin hakukaaria, kuljetusta, häkitystä. Keväällä siirryttiin ulos aitaukseen ja jatkettiin samoja harjoituksia eli kuljetuksia läpi porttien ja kujanteiden, hakukaaria ja häkityksiä. Nyt syksyllä olemme harjoitelleet lautumella suurella laumalla lauman hallintaa, kuljetusta, poispäin ajoa ja hakukaaria.

Välillä harjoitukset menevät ihan hyvin, mutta välillä aivan penkin alle. Suurin ongelma lienee minä itse. En osaa ohjata koiraa oikea-aikaisesti enkä kykene lukemaan laumaa ja koiraa samanaikaisesti. Vaikka esim. näen, että lauma on karkaamassa, en saa jotenkin käskytettyä koiraa ajallisesti oikein. Jos vaikka koiran maahanmeno menee metrin pitkäksi, on lauma jo kaukana. Biitilläkin on ongelmia esim. hakukaarien kanssa. Se tuppaa varsinkin oikealta menemään liian läheltä laumaa ja saa näin lauman hajoitettua. Samoin flankkikaarella se tulee helposti liian lähelle laumaa. Pois päin ajossa se edelleen usein haluaa seurata minua (siis seuraamisliikkeenä). Tähän autta, jos sille laittaa liinan, jolloin se toimii aivan oikeaoppisesti. Liinasta ei tarvitse pitää kiinni eli riittää, että liina on kaulassa.

Joskus mietin, että jos tämänkin paimennusopetteluun käytetyn ajan olisi käyttänyt vaikka jälkiharjoitteluun, olisi koira on valio. Toisaalta paljon olen oppinut paimennuksen saloista ja kouluttamisesta. Eihän nämä beussit muutenkaan mitään bortsuja ole, joten näiden paimennustyyli on toinen ja luultavasti myös koulutusta pitäisi vähän soveltaa. Onni kuitenkin, että olen beussini kanssa päässyt paimennuskouluun, koska läheskään kaikki lampolat eivät Suomessa ota muita kuin bortsuja koulutukseen. Vaikka paimennus Biitin kanssa on välillä yhtä takkuamista, niin on meillä ollut iloisia ja onnistuneitakin harjoituksia. Ehkä joskus vielä jonkun beussin saan opetettua ihan kunnon paimeneksi.

Alla kuvia päivän treeneistä. Teemana oli siis poispäin ajo ja kuljetus. Kuvat S. Hyytiäinen.

Poispäin ajoa

Kuljetusta

Biitti kiertää tasapainoon

Vauhtia karvakerät

Tarkkaavainen paimentyttö odottaa seuraavaa käskyä

Be First to Comment

 1. jaanakin

  Ihania kuvia. Biitillä näyttää olevan oikea mielentila paimennukseen hännän asennosta päätellen.
  Paimennuksessa vastapelurina on eläväiset lampaat, jotka eivät toimi sovitun kaavan mukaan. Välillä toivoisi yhden silmäparin lisää, jotta saisi seurattua laumaa paremin.

 2. Sehän tässä juuri on vaikeaa kun itse on niin epäjohdonmukainen. Tilanteet vaihtelevat silmänräpäyksessä ja itse käyttää epäjohdonmukaisia komentosanoja ja joskus ihan vääriäkin (esim. oikea ja vasen saattavat sekoittua helposti). Suurin este hyvälle paimennukselle on ainakin meidän tapauksessa kömpelö ihmispaimen. Biitti kyllä osaisi paremmin, mutta välillä sen on tosi vaikea ottaa selkoa minun käskyistäni 🙂

  • jaanakin

   No joo, minä se en ole ollut yhtään johdonmukainen. Vaikeeta vaikeeta etenkin, kun oma ymmärrys ei aina ole riittänyt hahmottamaan tilanteita. Kyllä minulla silti on positiivinen fiilis, että jonain päivänä itselleninkin selkenee homman ydin ja pystyn sen vielä koirallekin viestimään.
   Samoin uskon, että teidänkin paimennukseen vielä se harmonia löytyy!!!

 3. Sonja

  Upeita kuvia ja hienon näköistä paimennusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *