Press "Enter" to skip to content

Biitti barffaa

Biitti on lähes pari vuotta syönyt riisipohjaista kotiruokaa, jossa eläinproteiini on tullut lähinnä riistalihoista ja kun niitä ei ole ollut saatavilla, kanasta. Lisäksi puurossa on ollut kasviksia ja kasvisöljyjä. Viime kesästä lähtien Biitti on alkanut laihtua vaikka sen ruokahalu on ollut valtava. Sen suolisto on pitänyt välillä kamalaa meteliä ja hajuhaittakin on ollut melkoinen.

Tilanne meni alkuvuodesta niin pahaksi, että vaikka olin kasvattanut ruoka-annosta puolitoistakertaiseksi, koira vaan laihtui ja haisi. Pari viikkoa sitten menin sen kanssa eläinlääkäriiin ja siellä mm. otettiin perusverikokeet, haima-arvot, ulostenäytteet loisien varalta, röntgenkuvattiin rinta- ja vatsaontelo ja otettiin pissanäyte. Kaikki oli onneksi muuten kunnossa paitsi että sillä oli B12-vitamiinin puutos ja todella ärtynyt suolisto. Koira painoi enää 28 kiloa. Saimme suolisto-oireisiin Tylosin-kuurin ja eläinlääkärin suosituksesta muutin ruokavalion raakaruokinnaksi. Eläinlääkäri erityisesti mainitsi, että ruuassa ei saa olla yhtään viljoja eikä riisiä, tattaria , hirssiä, maissia tai vastaavaa hiilihydraattilähdettä.

En ole oikein koskaan kunnolla jaksanut perehtyä barf-ruokintaan. Olen ajatellut, kuten moni muutkin, että laadukkaan kuivamuonan syöttäminen on niin helppoa ja toisekseen 4 koiran barf-ruokinta vaatisi suuret kylmätilat. Kun nyt olen tutustunut tarjontaan, niin saatavilla on nykyään valmiita sekoituksia, joissa on kaikkea tarvittavaa oikeassa suhteessa. Itse ei siis välttämättä tarvitse pohtia eri ainesosien sekoitussuhteita ja yhdelle koiralle syötettynä edes valmiit ateriat eivät tule hirveän kalliiksi. Ostin kuitenkin viime viikolla Kennelrehun autosta eri eläinten jauhettuja lihoja, kalaa, sisäelimiä ja valmiiksi muussattuja kasviksia ja olen näistä tehnyt muutaman ruoka-annoksen kerrallaan. Eipä tuokaan kovin monimutkasta ole. Kennelrehun (tai vastaavan) jauhetuissa eläinproteiineissa on mukana rustoa, rankoja ja sisäelimiä, joten ne ovat hyvä pohja ruokinnalle. Onneksi asun paikkakunnalla, jossa käy sekä Kennelrehun auto että on raakaruokintaan erikoistunut eläinruokakauppa Topdog. Kylmätilat eivät siis tarvitse olla kovin suuret kun lisää raaka-aineita saa helposti.

Ruokinnan muutos on jo tuottanut tulosta. Mahan lorina ja piereskely on lakannut ja ulostemäärä puoliintunut. Tästä päättelen, että ruoka imeytyy paremmin. Ruoka myös maistuu Biitille todella hyvin, mutta tästä tosin on vaikea tehdä johtopäätöksiä kun ei se ole ennenkään kuppiin sylkenyt 🙂

Biitin ateria koostuu nykyisin tällaisista aineista
Biitin ateria koostuu nykyisin tällaisista aineista

Be First to Comment

  1. jaanakin

    Hattua täytyy valveutuneelle lekurille nostaa, yleensähän tyrkyttävät myymiään jumalattoman kalliita hypoallergia kuivaruokia.
    Biitille kovasti rapsuja ja terkkuja Koiramäen verenhimoisilta rakaaruokapaimenilta.

  2. Lääkäri totesi heti, että hänen mielestään tämä ei ole allergiaa vaan suoli on ärtynyt muusta syystä. Allergiaruoalla ei siis välttämättä olisi ollut mitään tehoa. Minustakin on fiksua lähteä ensin purkamaan ongelmaa luonnollisen ruokinnan kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *