Press "Enter" to skip to content

Butte (Pikkujalon Bellybuster) luonnetestissä

Butte osallistui tänään luonnetestiin Raisiossa ja ajelimme katsomaan Buten suoritusta.

Butella oli koko perhe mukana ja se luultavasti hieman haittasi testin kulkua, koska koko ajan olisi pitänyt tietää, missä muu perhe on. Lopputulos ei siis ollut kovin mairitteleva, mutta toisaalta tärkeät osat luoksepäästävyys ja laukauspelottomuus menivät läpi parhaimmilla arvosanoilla.

Testi alkoi leikillä ja sitä Butte ei halunnut tehdä ollenkaan. Se ei lähtenyt mukaan leikkiin sen enempää tuomarin kuin ohjaajankaan kanssa. Sen sijaan se yritti kovasti nähdä parkkipaikalle, missä olivat Perttu ja Aulis.

Sitten oli vuorossa kelkka ja sitä Butte ei katsonut ollenkaan eli yritti vaan edelleen nähdä parkkipaikalle ja kun kelkka tuli kohdalle, vilkaisi sitä vain nopeasti ilman minkäänlaista mielenkiintoa.

Mikäs kumma tämä on?

Seuraavaksi tuli uhka ja sen osion Butte selvitti hyvin eli puolusti Heidiä ihan kunnolla. Uhka tuli parkkipaikan suunnalta, joten sitä Buten oli vaikea olla huomaamatta 🙂
Uhkaaja

Haalarilla ja räminätynnyrillä Butte hieman havahtui koomastaan ja palautuikin suht’ nopeasti. Pimeä huonekin oli mennyt jotenkuten.
Koliseva tynnyri pyörii takaa

Sitten vielä testataan koiran terävyyttä niin että se on uhan tullessa seinässä kiinni yksin. Butelle oli aika kauhistus joutua seinään kiinni (tallikoirana maatilalla Butte ei ole koskaan kytkettynä) ja se pakitti rimpuillen seinästä niin pitkälle kuin pystyi. Siinä Butte kökötti uhan tullessa tuijottaen tiukasta seinään. Mitä ilmeisemmin seinä oli sille suurempi paha kuin ihmisen uhka.

Lopuksi vielä tuli laukaukset koiran kävellessä kohti ja pysähtyessä ja niihin Butte ei reagoinut mitenkään.

Pisteet osa-alueittain:

Toimintakyky -1 pieni
Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu -2 riittämätön
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Tempramentti -1a häiritsevän vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Yhteispisteet +42 ja tuomareina Tarja Natsuoi & Sirpa Heilä

Jos tulosta vertaa Ranskan jalostustarkastuksen luonnetestiosioon, niin sen Butte olisi selvittänyt kirkkaasti arvosanalla EXC, koska puolustushalu, luoksepäästävyys ja laukausvarmuus olivat kaikki parhaat mahdolliset 🙂

Vaikka tulos ei ehkä ollut paras mahdollinen, niin se kuvasi kuitenkin Buttea aika hyvin. Tuomari totesi lopuksi Buten olevan ihan kiva koira ja varmasti sen kanssa pärjää siinä tehtävässä mihin se on otettukin. Tempramentista tuli ikävä kyllä häiritsevän vilkas, koska Butte ei tosiaan kyennyt keskittymään mihinkään parkkipaikan vahtimisen takia. Tuomari kuitenkin totesi, että sen hermorakenne on vilkkaudesta huolimatta ihan normaali.

Heidillä ja Pertulla oli mukana myös Buten ja Doylen pentu Tico, joka alkaa jo olla aikuinen, joskin vielä ulkomuodoltaan hieman honkkeli. Ticokin on kivan oloinen koira, joskin kuulemma huomattavasti emoaan rauhallisempi 🙂

Kiitos Heidi ja Perttu.

Tico

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *