Press "Enter" to skip to content

Doyle luonnetestissä

Olemme yrittäneet saada Doylelle paikkaa luonnetestiin ja lopulta saimme peruutuspaikan tämänpäiväiseen Tuusulan testiin. Ennen meitä vuorossa oli Riemun pentu Black Carambas Flamboyant Ace, jonka testi menikin oikein hyvin. Onnittelut Merjalle ja Nemolle.

Sitten oli Doylen vuoro. Ensin testissä tarkastellaan koiran luoksepäästävyyttä ja samalla tuomari haastattelee omistajaa koiran oloista ja harrastuksista. Tässä Doyle kävi nojailemassa tuomareihin ja samalla “juttelemassa”. Tuomarit totesivat, että on luoksepäästävä eli tuli täydet +3 (hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin).

Sitten vuorossa on taistelutahdon erikoiskoe eli tuomari leikki koiran kanssa. Doyle lähti mukaan kilpasille ihan tosissaan. Palauteessa tuomari totesi, että koira taistelee hyvin, ja enemmänkin olisi halutessa saanut taistelemaan. Tästä Doyle sai myös täydet +3 (suuri).

Seuraavana oli kelkan vuoro, joka on ensimmäinen lähinnä toimintakykyä testaava koe. Doyle katseli ja haukkui kelkkaa, eikä perääntynyt. Kun kelkka tuli kohdalle, Doyle meni tutkimaan sitä lähes ilman apua.

Seuraavana on vuorossa puolustushalua mittaava osio eli omistajan ollessa paikalla katsotaan, miten koira puolustaa. Doyle puolusti oikein hyvin ja heti kun uhka väistyi, koira palautui. Puolustushalusta Doyle sai myös +3 (kohtuullinen, hillitty).

Sitten on vuorossa temperamenttia ja kovuutta testaava osio, jossa koiran kävellessä ohjaajan kanssa esiin nousee yllättäen haalari ja hetken päästä koiran perään pyörii koliseva tynnyri. Doyle selvisi molemmista hyvin, eli huomasi heti, muttei juurikaan pelästynyt ja jatkoi kävelyä lähes normaalisti. Sama lenkki kävellään uudelleen, jotta nähdään, jäikö jotain ikävää muistiin, mutta Doylelle ei jäänyt. Temperamentista tuli +1 (erittäin vilkas) ja kovuudesta +3 (kohtuullisen kova).

Sitten oli vuorossa Doylen kompastuskivi eli toinen toimintakykyä testaava osio, pimeä huone. Arvasin jo, että Doyle ei minua vaivaudu etsimään ja niin myös kävi. Menin huoneen perälle ja ihannetapauksessa koiran tulisi edetä huoneen perälle ohjaajan luo. Doyle sen sijaan jäi istumaan ja tuijottamaan ovea, että pääsisi ulos. Ulkona oli kaikkia kivoja ihmisiä kun taas sisällä ei mitään mielenkiintoista. Vaikka siis kelkalla Doyle toimi hyvin, niin pimeän huoneen takia toimintakyvyn arvosanaksi -1 (pieni). Koska toimintakyvyn kerroin on melko korkea (15), pienensi tämä kokonaispistemäärää melkoisesti.

Seuraavaksi testattiin terävyyttä. Koira jätetään yksin seinään kiinnitettynä ja sitä uhataan. Siinä taas tuli +3 (kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua) eli Doyle puolusti itseään, mutta lopetti heti kun uhka väistyi.

Lopuksi oli vielä laukauspelottomuus ja tällä kerralla laukaukset eivät Doylea kiinnostaneet. Tulos oli laukasvarma.

Koko testin ajan tarkkaillaan koiraa ja kaikki osiot vaikuttavat vähän kaikkeen. Esim. hermorakenteen arvosana tulee koiran käyttäytymisestä kokonaisuudessaan. Hermorakenne on koiralla synnynnäinen ominaisuus eikä siihen voi koulutuksella vaikuttaa. Hermorakenteesta suurin osa koirista saa arvosanan +1 (hieman rauhaton), ja niin myös Doyle.

Sanallisessa palautteessa tuomari aluksi sanoi, että tulos on ristiriitainen nimenomaan toimintakyvyn osalta. Kelkalla Doyle toimi hyvin, mutta pimeässä huoneessa ei. Totesin itse, että Doylen tapauksessa kyse on ennemmin toimintahalusta kuin -kyvystä. Jos joku asia sitä kiinnostaa, niin kyllä kykyäkin silloin löytyy. Tänään kiinnosti paljon enemmän ulkopuolella olevat ihmiset kuin minun hakemiseni.

Lisäksi tuomari sanoi, että Doylella on erittäin kova dominassi, minkä toki tiesimme jo ennestään eikä se välttämättä ole huono asia, mutta täytyy aina ottaa huomioon. Jo pentuajoista lähtien Doylen kanssa on täytynyt olla huolellinen arkikoulutuksessa. Toisaalta Doyle on aina tiennyt hyvin paikkansa laumassa, ja arkielo on sen kanssa todella vaivatonta. Tuomari totesi vielä lopuksi, että vaikka toimintakyky ei ollut tänään kummoinen, niin kyllä koira vielä kannattaa kotiin viedä 🙂 ja kyllä sen kanssa uskaltaa nakkikioskin jonossa seistä 🙂

Tulos (suluissa kertoimet):
Toimintakyky (15): pieni -1
Terävyys (1): kohtalainen ilman jäljelle jäävää hyökkkäyshalua +3
Puolustushalu (1): kohtuullinen, hillitty +3
Taisteluhalu (10): suuri +3
Hermorakenne (35): hieman rauhaton +1
Temperamentti (15): erittäin vilkas +1
Kovuus (8): kohtuullisen kova +3
Luoksepäästävyys (15): hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +3
Laukauspelottomuus: laukausvarma +++
Yhteispisteet 140

Testauspaikalla oli tuttuja hienoine beusseineen. Oli kiva nähdä teitä kaikkia taas.

Kelkka kiinnostaa Doylea kovasti

Minun emäntääni et tule uhkailemaan

Uhka poistui - ollaan taas kavereita

Haalari ponnahti eteen

Tynnyri vieri kolisten takaa

Doyle puolusti myös itseään

Be First to Comment

 1. jaanakin

  Olipas kiva nähdä teitä pitkästä aikaa!
  Doylen takaperinkävely tynnyrillä oli kyllä hauskaa katsottavaa!!!
  Ja kyllä Anne, Doylen kassa ei tartte nakkikiskalla pelätä 😉

 2. Petti

  Onnea teille hyvin menneestä testistä!

 3. Sonja

  Onnittelut Doylen luonnetestistä, hyvinhän se meni!

 4. Nemonen

  Onnittelut meiltäkin :)) Doyle on ihanan avoin kaveri, syliin sitten tultiin istumaan ja rapsutettavaksi:)) terv. Merja ja Nemonen

 5. Hienosti teillä meni! Doylella on asenne kohdallaan. 🙂 En tiennytkään, että Tuusulassa oli luonnetesti. Mielelläni olisin tullut katsomaan. Oliko se siellä Tuusulan Kennelkerhon kentällä tuonne Nahkelan suuntaan?

  • Juuri siellä kentällä oli. Se on mukava paikka luonnetestille kun siellä on tilaa ja oma rauha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *