Press "Enter" to skip to content

Joycen kanssa nivelrikkotutkimuksen aloituskäynnillä

Yliopistollinen eläinsairaala tutkii erään luonnonmukaisen aineen vaikutusta koirien nivelrikon kipujen hoidossa. Tutkimus tehdään siten että 80 koiran ryhmässä kaikki syövät samaa ruokaa (ruoan vaikutuksen eliminoimiseksi) ja sen lisäksi puolet saa tutkittavaa luonnonmukaista ainetta ja puolet lumeainetta. Tutkimus on kaksoissokkotutkimus, joten kukaan ei tiedä, mihin ryhmään mikäkin koira kuuluu. Koiralle ei saa antaa tutkimusaikana (toukokuun loppuun) mitään muuta ruokaa, ravintolisää, makupaloja, puruluita tai vastaavaa kuin nyt saatu ruoka ja myöhemmin saatava tutkittava aine.

Ilmoitin Joycen tutkimukseen marraskuussa ja aloituskyselyn jälkeen Joyce hyväksyttiin jatkoon. Kipulääkkeen lopetin heti kun kuulin jatkoon pääsystä ja yllättävää on, että nyt lähes kuukauden lääkkeettömän jakson jälkeen Joyce ei edelleenkään oireile samalla tavalla kuin aikaisempien kipulääkkeettömien jaksojen aikana. Tämä voi mielestäni selittyä vain sillä, että nyt vanhempana Joyce ei liiku läheskään yhtä paljon kuin nuorempana.

Tänään oli siis ensimmäinen käynti. Aluksi Joycen liikkeitä katsottiin ulkona kävelyssä ja ravissa. Sen jälkeen siirryttiin sisälle, jossa hypittiin korokkeelle ja juostiin rapuissa edestakaisin ja lääkäri katsoi silmämääräisesti liikkeitä. Seuraavaksi siirryttiin matolle, jossa tietokone mittasi askellusta kävelyssä, ravissa ja laukassa. Tietokeella näkyi selvästi, että Joyce varoi vasenta takajalkaa ja tämä taas aihetti painoa oikeaan takajalkaan ja ristikkäiseen etujalkaan. Askellusten jälkeen lääkäri tutki painelemalla ja venyttelemällä Joycen selän ja jalat.

Tämän jälkeen Joyce vietiin lonkkakuviin ja verikokeisiin kun taas minä jäin täyttelemään useita pitkiä kyselyjä koiran ruokinnasta alkaen pentulaatikkoajoista. Valitettavasti Joycen osalta meillä ei ole tietoa vuoden ikään asti, mitä ruokaa on saanut, miten on liikkunut jne. koska Joyce tuli meille vasta lähes vuoden ikäisenä.

Tällä käyntikerralla saimme vasta ruoan, jota aletaan syöttää koiralle heti. Seuraavan käynnin yhteydessä tammikuun lopussa saamme tutkittavan valmisteen ja kipulääkettä tarpeen varalle. Tutkimuksessa ei ole tarkoituksena aiheuttaa koiralle tuskaa. Osalla koiria saattaa tutkimus loppua tähän, jos esim. ontuminen johtuu muusta kuin lonkan nivelrikosta tai koiralla on jokin muu sairaus, joka selviää nyt otetuista verikokeista. Jäämme nyt odottamaan verikokeiden ja lonkkakuvausten tuloksia ja seuraavaa käyntikertaa tammikuun lopussa.

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *