Press "Enter" to skip to content

Matkalla Nationale d’Elevageen osa 2

28.5.2009 Edelleen Bretagnessa

Aloitimme päivän ajelemalla Fougeresiin, jossa ovat Euroopan suurimman keskiaikaisen linnan rauniot. Linnasta ovat säilyneet muurit ja tornit ja alueesta sai melko hyvän kuvan, miltä linna oli aikoinaan näyttänyt. Sieltä jatkoimme noin 20 hehtaarin suuruseen kukkapuutarhaan, mutta valitettavasti se oli keskipäivällä suljettu.

Linna Fougereresin linnan rauniot

Lähdimme sieltä taas rannikolle ja eräässä pienessä kylässä söimme loistavan lounaan, joka sisälsi simpukoita ja jälkiruoaksi crepsejä Normandian mallin. Uskomattoman hyvää.

Lounaan jälkeen ulkoilutimme Biittiä taas rantahietikolla ja heittelimme edellisten päivien malliin frisbietä. Biitin ruokailu oli taas suuri ongelma kun aamulla ei maistunut enää jauhelihakaan. Biitti on laihtunut mielestäni ihan liikaa viikonlopun jalostustarkastusta ajatellen. Ostimme tänään karjalanpaistilihojen kaltaista lihaa ja runsasrasvaista ranskankermaa ja ne molemmat upposivat. Biitin ruokahaluun vaikuttaa ensinnäkin se, että ei ole kupilla kilpailua, kuten kotona, mutta ehkä myös hermostuminen tästä matkustamisesta ja ennenkaikkea se että liikunta jää normaalia paljon vähemmälle.

29.5.2009 Siirtyminen La Souterraineen

Lähdimme aamulla hyvissä ajoin ajelemaan halki Ranskan maaseutukylien kohden jalostustarkastuspaikaa La Souterrainea. Tiet olivat uskomattoman suoria ja tylsiä, mutta hyvissä ajoin iltapäivällä olimme n. 10 km La Souterrainen eteläpuolella St-Etienne-de-Fursacin kylässä hotellissamme ”Hotel Nougier”. Edelliseen hotelliin verraten huoneet ovat todella pieniä, mutta toisalta kun edellisessä ei ollut ravontolaa ollenkaan, niin tässä hotelissa on Michelinin -ei nyt aivan tähdittämä- mutta suosittelema ravintola. Kävimme illalla syömässä ja Biitti oli taas mukana ravintolassa tervetulleena. Joskus panee ihmettelemään, miten keskellä maaseutua voi olla tämän tasoisia ravintoloita. Pienenä yksityiskohtana voi mainita, että kun menimme ravintolaan, alkoi soida Silja Linen tunnusmusiikki. Se tuntui jotenkin oudolta.

30.5.2009 Nationale d’Elevage 1. päivä

Lähdime aamulla ajoissa jalostustarkastuspaikalle hieman jännittyneinä, että mites tässä ranskaa osaamattomina selvitään. Ihan ensiksi näyttelypaikalle saavuttuamme saimme kirjekuoret omalla nimellä. Kuoren sisällä oli katalogi ja jalostustarkastuksen kaavake, josta selvisi kehäjärjestys ja tuomarit. Meillä ensimmäiseksi oli mittaukset, sitten luonteen tarkastus ja lopuksi ulkomuodon tarkastus. Aikaa tähän kaikkeen oli puolitoista päivää (sunnuntaihin keskipäivään), joten mihinkään ei tarvinnut kiirehtiä.

Menimme heti mittauksiin, jossa selvisi, että liki kahden vuoden takaiseen epävirallisen jalostustarkastukseen Suomessa Biitti oli kasvanut pituutta 2 cm, kuono oli lyhentynyt sentillä (!? – ehkä juossut seinään ;-D) ja rintakehän ympärys kasvanut 4 cm.

Mittaus Biitti mitattavana

Seuraavaksi meillä oli vuorossa luonteen tarkastus. Ranskalainen tuttavamme Claudine Pujo oli varoittanut meitä menemästä luonteen mittaukseen liian pian, vaan vasta sitten kun koira on tottunut hulinaan. Menimme mittaukseen vasta lounastauon jälkeen ja Biitti sai kaikista osa-alueista (luoksepäästävyys, puolustus, laukausvarmuus) 8/10 ja siis Excelentin. Puolustus oli meille etukäteen melko lailla täysi arvoitus ja olimme todella tyytyväisiä Biitin puolustushalusta ja rohkeudesta. Myös laukausvarmuus arvelutti hieman, mutta siitäkin Biitti selvisi hienosti.

Luonteen tarkastus Biitti puolustaa

Lopuksi menimme ulkonäön arvosteluun ja siinä Biitti harmiksemme sai ”vain” erittäin hyvän. Virheet olivat kyllä jo tiedossamme eli vajaat takakulmaukset, josta johtuu selkälinjan nousu takaselässä, liian vähäiset värimerkit päässä, hieman loiva otsapenger ja myös hieman liian pehmeä karva. Biitin osalta suoritus loppui tähän. Jalostustarkastuksessa ulkomuodosta Excellent Plus ja luonteesta Excellent saaneet koirat jatkavat ensin yhteisammuntaan ja sieltä selvinneet vielä kilpailuluokkaan, joka vastaa meidän normaalia näyttelyä. Sinne asti emme siis päässeet.

Olimme kuitenkin todella tyytyväisiä Biitin suoritukseen ja varsinkin luonnetestin tulokseen. Jos se jossain piti tyssätä, niin parempi näin päin, että luonne on hyvä, mutta ulkonössä on pieniä puutteita. Biitin tulos luonne excellent ja ulkonnäkö TB (Tres bien) riittäisi arvoon Cotation 2, jos lonkkakuvat olisi lähetetty ja todettu vähintään B:ksi Ranskassa. Emme kuitenkaan tässä tapauksssa vaivautune niitä lähettämään.

Tuomareina toimivat:
Mittaukset: Lionnel Favey-Blackmore ja Francis Gross
Luonne: Franck Gothiere
Ulkomuoto: Katerine Couteau

31.5.2009 Nationale d’Elevage 2. päivä

Tänään menimme siis tapahtumaan turisteina kun Biitin osuus oli ohi. Katselimme lähinnä Ringiä ja Biitti otti myös tuntumaa lajiin aitauksen vieressä. Alussa Biitti vähän reagoi tapahtumiin, mutta pian uni vei voiton.

Ring kolmosluokan Ring-suoritus (esteen korkeus 230 cm)

NE on siis Ranskan suurin vuosittainen beauceronien tapahtuma ja vain sieltä voi saada tuon halutun tuloksen Cotation 4. Se on ennenkaikkea jalostustarkastus ja -katselmus, mutta myös paljon muuta. Samassa tapahtumassa on kilpailua Agilityssa ja Tokossa, joskus myös paimennuksessa (tällä kerralla ei), voi suorittaa paimennustaipumuskokeen (CANT) tai eräänlaisen käyttäytymiskokeen (CSAU) ja varmaan meikälaisittäin mielenkiintoisinta on seurata RINGiä. Beauceroneja tapahtumassa on kaikki lajit huomioiden on 700 – 800. Muistan kun ensi kerran olimme tapahtumassa, eikä oikein ollut käsitystä, mitä kaikkea tapahtuu tai miten edes jalostustarkastus tapahtuu, niin pää meinasi mennä pyörälle. Alue oli valtavan laaja, eikä kaikkia lajeja pystynyt seuraamaan kunnolla. Vielä nytkin, kun tietää, mitä kaikkea tapahtuu ja miksi, niin edelleen tapahtuman suuruus ja koiren määrä tekee vaikutuksen. Tämä on jotenkin niin ainutlaatuinen tilaisuus nähdä erilaisia ja tyyppisiä koiria. Tlaisuuden tunnelma on muutenkin ainutlaatuinen. Kaikki on kiireetöntä, koirat käyttäytyvät uskomattoman hyvin, päivällä pidetään puolentoistatunnin lounastauko, tarjolla on ruokaa ja viiniä edulliseen hintaan, ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita ja ennenkaikkea kasvattajilla on tilauisuus luoda kontakteja toisiin kasvattajiin niin Ranskasta kuin muualtakin Euroopasta. Tilaisuus on myös erittäin hyvin järjestetty ja kaikki sujuu uskomattoman kivuttomasti (tosin ranskalaisittain hieman epätäsmällisesti).

Ruoka Kaksi kertaa kuuden euron lounas ranskalaisittain

Suomea edusti ainoana koirana tällä kerralla Biitti, mutta paikalla oli toki muitakin suomalaisia lisäksemme. Panin merkille, että harlekiineja oli enemmän kuin aikaisempina vuosina. Vanhoja suuria kasvattajia oli poistunut ja toisaalta tietysti uusia tullut tilalle.

Kun olen nyt käynyt tapahtumassa sekä turistina että koiran kanssa, niin onhan tämä näin paljon jännittävämpää. Tämä ei varmasti jää meidän viimeiseksi reissuksi tähän tapahtumaan ja toivottavasti meillä on jatkossakin koiria, joita tänne kannattaa tuoda. Näkisin myös mielelläni jonkun muunkin kasvattini Ranskassa jalostustarkastuksessa ja suosittelen matkaa tänne kaikille rodustamme kiinnostuneille.

Yleiskuva

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *