Press "Enter" to skip to content

Ranch-kisa Somerolla

Somerolla oli tänään epävirallinen paimennuskilpailu, jossa oli vain kakkosluokka. Meiltä kisaan osallistui Biitti, jolle tämä oli eräänlainen kenraaliharjoitus ennen ensi viikonlopun virallista paimennuksen esikoetta.

Meidän osalta kilpailu eteni seuraavasti:

Ensin oli lauman häkistä poisotto, jossa sähläsin itse oikein kunnolla. Laitoin koiran häkkiin ja ajatuksena oli sulkea portti ja ottaa lauma hallintaan. Sen sijaan jätin portin raolleen ja nakkasin koiran lauman perään, jolloin lauma lähti rytinällä pienestä raosta ja eteni niin, että en enää uskaltanut lähettää koiraa perään. Annoin lauman mennä ja suljin portin. Tämän jälkeen haimme lauman Biitin kanssa ja hallitusti kuljetimme seuraavaan tehtävään. Tästä suorituksesta saimme vain yhden pisteen.

Seuraavaksi oli kuljetus tietä pitkin ja ennen tietä lauman pysäytys. Tämä osa meni ihan onnistuneesti.

Tästä siirryimme kujanteeseen, jossa valmistelevassa kuljetuksessa Biitti tuli liian lähelle ja lauma meni hieman leveäksi. Kujanteessa osa lampaista meni ulkopuolelta kujanteen, mutten uskaltanut jäädä säätämään pelosta, että seuraava yritys saattaa mennä vielä huonommin. Jatkoin siis eteenpäin laidunnukseen. Siinä lauma pysäytetään ja koira otetaan kauemmas laumasta ja jätetään vartioon. Itse edetään laumasta poispäin ja noin 10 askelen päähän koirasta. Sopivan ajan kuluttua koira lähetetään uudelleen kokoamaan lauma. Tämä osa meillä meni nappiin.

Sitten siirryttiin osiin, jossa paimen ottaa lampaan kiinni ja lähettää koiran vartioimaan laumaa. Tätä emme ole koskaan harjoitelleet ja niin ekassa yrityksesssä lammas liukui pois käsistäni. Biitti kyllä kiersi lauman ihan oikein. Yritimme uudelleen ja sain lampaan pidettyä otteessani ja Bitti kiersi lauman. Tästä tuli yhden pisteen vähennys, mutta se miinuspiste meni minulle, ei Biitille.

Tästä siirryimme jo loppusuoralle eli vielä kuljetus porttien läpi ja lauman häkitys. Ensimmäisessä häkitysyrityksessä yksi lammas jäi ulkopuolelle ja jouduimme sen erikseen hakemaan. Kun lampaaat olivat häkissä, koira häkkiin, portti kiinni ja koira pois häkistä joko portin yli tai ali. Yhden lampaan ulkuolelle jäämisestä ekalla yrityksellä tuli pari virhepistettä.

Arvostelu:
TEHTÄVÄT
häkistä poisotto (maX 10) 1 (lampaat karkasi)
uudelleenhäkitys (max 10) 8 (ensimmäinen kerta epäonnistui, yksi jäi ulkopuolelle)
kuljetus (max 20) 15 (puolet ohi kujasta)
pysähdykset (max 10) 10
laidunnus (max 15) 15
lampaan kiinniotto/vartiointi (max 15) 14 (ensimmäinen kerta epäonnistui)
TOIMINTATAVAT
lauman hallinta/käskyt (max 10) 8 (lauma karkasi kerran)
aktiivisuus/tottelevaisuus (max 10) 7

YHTEENSÄ 78 pistettä

Tuomarin huomautus kilpailutulosteessa: Ohjaaja ei tehnyt koiralle työtä helpoksi.

Olin tähän tulokseen erittäin tyytyväinen kun ottaa huomioon, että olimme ensimmäisessä kilpailussa ja siinä oli osioita, joita emme olleet vielä edes harjoitelleet. Paimennuksessa arvostelussa arvostellaan myös ohjaaja, ja ohjaajan kyky hallita samanaikaisesti sekä lampaita että koiraa ja tilannetta. Kuten tuomari kommentissaan sanookin, minulla on tämän asian kanssa vielä hiomista 🙂 Tämän leikkimielisen kilpailun jälkeen on kuitenkin paljon helpompi mennä ensi viikonloppuna oikeaan kokeeseen kun tietää, että onnistumiseen on ainakin teoreettiset mahdollisuudet. Lisäksi tässä kokeessa sai kullan arvoisia ohjeita oikeasta tavasta suorittaa osiot.

Tosi mukavaa, että Woolandia viitsii järjestää Ranch-kisoja, koska ne ovat oikeastaan ainoa mahdollisuus harjoitella aitoa kilpailutilannetta. Kiitos siis Marikalle ja Kimmolle, sekä tietysti tuomari Tuijalle.

Mukana kisassa oli monta tuttua harjoituksista ja erityisesti oli kiva kun mukana oli Biitin siskontyttö eli Jaana oli Bowwen kanssa. Hienosti meni heilläkin, onnea 🙂 Ensi viikonloppuna tavataan oikean kokeen merkeissä 🙂

Kuljetetaan laumaa "tielle"
Kuljetetaan laumaa ”tielle” ja perässä seuraa tarkka tuomari
Lauma laiduntaa ja olen palaamassa vartioivan koiran luo
Lauma laiduntaa ja olen palaamassa vartioivan koiran luo
Valmistaudumme Biitin kanssa häkittämään lampaat.
Valmistaudumme Biitin kanssa häkittämään lampaat.

Be First to Comment

  1. jaanakin

    Madottoman mukavaa, että olitte mukana. Hienodti selvititte ne uudetkin asuat. Ranch-kisat ovatkin siitä kivojsm ettei koskaan tiefä mitä siellä tulee tehtäviksi. Kaikki tehtävät ovst yleensä tehtövissö mikälibperusasist ovat kunnossa. Ensi viikonloppuna virallisiin kokeisiin!

  2. jaanakin

    Ja hitto nämä padit… kirjovirheitä kosketusnäytöltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *