Press "Enter" to skip to content

Salailua?

Olen aina pyrkinyt kirjoittamaan kotisivulle ja blogiin kaikki koirieni tiedot, eläinlääkärikäynnit ja muut olennaiset tiedot rehellisesti ja salaamatta. Siksi minulle oli melkoinen yllätys, kun tänään kuulin, että minun on väitetty salaavan koirieni terveystietoja. Olen myös terveystietokantaan lisännyt omien koirieni tiedot. Tiedot siis löyvät ja vielä monesta eri paikasta, päinvastoin kun monien muiden kasvattajien. Lisäksi kaikki kasvattini ovat lonkka- ja kyynärkuvattuja. En oikein ymmärrä, että mitä minun vielä tulisi tehdä avoimuuden lisäämiseksi. Lisäksi ajatus siitä, että kun kirjoitan rehellisesti, koiriani pidetään sairaina, kun taas niiden kasvattajien koiria, jotka eivät käytä koiria edes luustokuvissa saatika paljastaisivat mitään sairaustietoja, pidetään terveinä. Tiedän paljon sairaita ja lopetettuja koiria, joista ei löydy mistään mitään tietoa.

Koska erityisesti oli nimeltä mainittu Biitti, niin alla yhteenvetona Biitin sairauskertomus, jos joku ei jaksa blogista kaivella.

2010 anaalirauhasten poisto. Olimme pitkällä lomalla ulkomailla, jonka aikana Biitiltä oli huomaamatta puhjennut ja arpeutunut toinen anaalirauhanen. Päätimme tässä yhteydessä anaalirauhasten poistosta, koska arpeutunut rauhanen olisi luultavasti jatkossa aiheuttanut hankaluuksia.

2010 sterilointi pennutuksen jälkeen

2012 koiralla diagnosoitiin ”split pawpad”. Tauti ei ole perinöllinen eikä sen synty/puhkeamismekanismia tunneta. Kyseiseen tautiin ei kortisoni tehoa, ja koska Biitti parani täysin kortisonikuurilla, hoitava eläinlääkäri totesi, että diagnoosi oli väärä. Toinen eläinlääkäri piti tautia ehkä jonkunlaisena autoimmuunisairautena, mutta toisaalta autoimmuunisairauden puhjettua lääkitys pitäisi olla elinikäinen ja Biitin tapauksessa parin kuukauden kuuri riitti. Tauti ei ole uusiutunut.

2015 siirtyminen raakaruokintaan, koska maha oli tulehdustilassa. Tylosin-kuuri ja sen jälkeen maha ollut täysin kunnossa.

2016 Biitillä kutinaa, johon varmuuden varalta kapi-lääkitys ja lisäksi kortisoni. Oireet hävisivät, eivätkä ole uusiutuneet. Ei selvinnyt, oliko kyseessä kapi vai ehkä allerginen reaktio.

2017 Biitillä todettiin lonkan nivelrikko oireiden perusteella (koiraa ei kuvattu). Koska koira on jo yli 10 vuotias, voidaan nivelrikon katsoa olevan vanhuuden sairaus. Biitin luusto on kestänyt harrastuskäytön. Biitti saa tällä hetkellä lääkitystä ja ravintolisiä nivelrikon hoitoon.

Lisäksi Biitiltä on poistettu useampia murtuneita hampaita.

Biitin kaikki vakavammat sairaudet ovat puhjenneet koiran täytettyä 4 vuotta. Pennutus tapahtui kolmen ja puolen vuoden iässä, joka on jo kohtuullisen korkea ikä ensisynnyttäjälle. Koira oli siis yli 4 vuotiaaksi kohtuullisen terve.

Biitin jälkeläisillä ei tietojeni mukaan ole ilmennyt mitään allergia tms. oireita tai autoimmuunisairauksia ja ne ovat jo 7-vuotiaita. Myös Biitin sisarukset ovat olleet noin 10 vuotiaiksi asti melko terveitä. Kaksi on lopetettu noin 10 vuotiaina.

Kasvattieni tiedot KoiraNetissä:

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=PIKKUJALON&R=44

One Comment

  1. jaanakin

    Iso peukku Anne!
    Minusta kasvattajalla on erityinen vastuu kertoa kasvateistaan ja jalostukseen käyttämistään koirista.
    Mielestäni hyvänä esimerkknä selkeästä tavasta esittää tedot voisi mainita Kennel Grand Lutin Ruotsista: Jokainen pentue on taulukkomuodossa listattuina, niistä näkyy yhdellä silmäyksellä pentueen tiedot, sairaudetkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *