Press "Enter" to skip to content

Biitti jälleen hakukokeessa

Kepo kertoo: Kävimme jälleen Biitin kanssa kokeilemassa hakukoetta. Edellisten kokeiden epäonnistumisten jälkeen osa-alueita oli hiottu, varsinkin henkilöetsintää. Se oli harjoituksissa sujunut paljon paremmin, mutta tuntui silti lähtiessä edelleen epävarmimmalta osiolta.

Päivä alkoi ilmoittautumisella ja koirien tarkastuksella Nummelan mikroautoradan viereisessä metsässä klo 8:30. Paikalla oli 5 voittajaluokan, 1 avoimen luokan ja 4 alokasluokan koiraa. Biitti sai arvonnassa numeron 8, ja suoritti siis alokasluokan koirista toisena.

Ensimmäisenä oli esine-etsintä, joka sujui hyvin. Biitti työskenteli varsin hyvin, joskin jotkut pistot olivat melko lyhyitä. Tarvittava esine nousi kuitenkin melko pian, ehkä neljännellä pistolla. Luovutuksessa Biitti ensin pudotti esineen, mutta nosti sen sitten ja luovutti asiallisesti. Luovutuksesta rokotettiin yksi piste, saldo siis 29.

Sitten oli pidempi odotus ennen henkilöetsintää, ja kun vesipullokin oli jäänyt kotiin, päätimme käydä välissä kotona. Tämä oli ehkä virhe ja laski mahdollisesti koiran virettä, joka ei tunnetusti muutenkaan tahdo kestää koko päivää.

Henkilöetsintään lähdettäessä koira tuntui haluttomalta, ja haluttomuus näkyi heti myös radalla. Ensimmäisille pistoille Biitti ei lähtenyt ollenkaan, sitten teki yhden piston keskilinjaa pitkin, ja vasta sitten suostui lähtemään oikealle pistolle. Tällä pistolla Biitti kävi lähellä maalimiestä, otti rullan suuhun, toi sitä vähän matkaa ja irrotti sitten. Päätin kuitenkin hyväksyä ilmaisun (mikä oli virhe, sillä Biitti on joskus harjoituksissakin ottanut rullaa saatuaan hajun tarkentamatta sitä, mutta sen sijaan on aina tuonut rullan perille asti kun maalimies on oikeasti löytynyt). Näytölle koira ei sitten lähtenytkään, vaan juoksi keskilinjaa eteenpäin. Keskeytin näytölle menon, ja näin siis ensimmäinen valeilmaisu.

Uudella yrityksellä Biitti kävi maalimiehellä, otti rullan, toi sen ja näytti mallikkaasti, mutta oli selvästi pettynyt kun makkaraa ei tullutkaan. Seuraavalla tyhjällä pistolla toiselle puolelle koira sitten palkitsi itse itsensä rullalla, ja toinen valeilmaisu ja osion keskeytys oli tosiasia. Pisteitä tänään 49.

Tottikseen lähtiessä koiran huono vire oli edelleen selvästi havaittavissa, mutta kun kokeeseen on kerran tultu, niin sehän tehdään loppuun (paitsi tietysti jos koira loukkaantuu tai on sairas, mistä nyt ei ollut kyse). Seuraaminen oli vaisua ja välillä koira jätätti, arvosana silti vielä hyvä. Istumisessa koira ennakoi ja meni lopulta maahan, puutteellinen. Maahanmenossa koira ennakoi vielä enemmän istumalla ensin, meni sitten käskyn saatuaan maahan ja tuli vaisuhkosti luokse – ”nippa nappa” (tuomarin sanoin) tyydyttävä. Tasamaanoudossa Hiiden Haukkujen Biitin mielestä outo kovapuinen kapula oli taas kompastuskivenä, Biitti otti sen erittäin vastahakoisesti suuhunsa ja pudotti pari metriä ennen luovutusta, eikä lisäkäskyilläkään tuonut sitä, puutteellinen. Hyppynoudossa kapula oudoksutti edelleen, ja hyppy takaisinpäin jäi tekemättä. Kapula tuli silti perille, puutteellinen. Estenoudossa sentään este ylitettiin kumpaankin suuntaan ja kapulakin tuotiin jotenkuten, erittäin hyvä. Eteenlähettäminen oli muuten ok, mutta maahanmenoon vaadittiin toinen käsky (olisin voinut ehkä odottaa aavistuksen pidempään ennen uuden käskyn antamista), ja Biitti nousi sivulle ennen lupaa – tyydyttävä. Paikallaolo oli tänään ainoa, josta ei huomauttamista löytynyt, erinomainen. Yhteensä 67.

Biitti ei selvästikään pysty syystä tai toisessa ainakaan hakukokeessa suoriutumaan lähellekään harjoitusten tasoa, ja nyt pitääkin tarkkaan harkita mitä jatkon suhteen tehdään.

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *